ADPM Health

Dr. Oana Florea: Ai diabet? Iata ce efecte nefaste are asupra danturii!

Scris de Alexandru Manea

Sanatatea dintilor si a gingiilor este sever pusa in pericol inclusiv atunci cand pacientii sufera de diabet. Exista o relatie directa intre aceasta afectiune si starea danturii, cauzalitate explicata de medicul stomatolog specializat in implantologie Dr. Oana Florea.

Oana-Florea-stomatolog-1

“Parodotopatia, adica afectiunea dentara ce ataca aparatul de sustinere a dintilor in oasele maxilare, este favorizata de valorile crescute ale glicemiei in sange. Diabeticii trebuie sa aiba o preocupare mai atenta, legata de sanatatea lor dentara. Cand ai aceasta afectiune, gingia si aparatul de sustinere al dintelui (parodontiu) primesc mai putin oxigen si elemente nutritive. O glicemie cu valori crescute pe perioade indelungate conduce la o irigatie sanguina locala slaba, asfel ca posibilitatile de aparare antibacteriene sunt scazute, favorizand aparitia bolii parodontale.

In afara de asta, diabeticii sufera de uscaciunea gurii (productia de saliva este foarte scazuta). Prin urmare, se favorizeaza aparitia cariilor, prin lipsa salivei ce neutralizeaza efectul acizilor asupra smaltului dentar.

Persoanele cu diabet trebuie sa aiba o igiena orala ireprosabila. Trebuie sa se spele pe dinti cu periuta dentara si cu pasta de dinti cu fluor de doua ori pe zi si se folosesc ata sau periute interdentare pentru igienizarea spatiilor dintre dinti si apa de gura antibacteriana.

Este foarte important ca, de doua ori pe an, sa se mearga la control stomatologic si sa se faca igienizare perofesionala”, declara Dr. Oana Florea.

Parodontopatia netratata duce la pierderea dintilor. Este astfel indicat sa mergem la medicul stomatolog de indata ce avem primele semne: sangerarile apar des, la fiecare periaj.

Oana Florea este medic dentist cu Competenta Implantologie Orala, cu experienta internationala in Germania, alaturi de cei mai buni specialisti in chirurgie si implantologie. Oana Florea (www.drflorea.ro) isi desfasoara activitatea in cabinetul sau din Bucuresti si este apreciata inclusiv pentru experienta in lucrul cu copiii si cu pacientii anxiosi, cu teama de dentist.

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu

*