Connect with us

Interviuri

Exclusiv! Serban Huidu: “Nu am clacat cum voiau altii!”

In exclusivitate pentru ADPM, Serban Huidu a vorbit despre intoarcerea lui la pupitrul emisiunii “Cronica Carcotasilor”, schimbarea periodicitatii show-ului de televiziune in noul sezon, dar si despre felul in care a evoluat televiziunea din Romania in ultimii ani.

Publicat

pe

serban-huidu1

Dupa o lunga perioada in care a stat departe de lumina reflectoarelor si s-a ocupat de “Cronica Carcotasilor” exclusiv din spatele camerelor de luat vederi, Serban Huidu revine la pupitru in noul sezon, care incepe astazi, de la ora 20:15 , la Prima Tv.

Dupa atati ani petrecuti in universul entertainmentului, dar si dupa evenimentele dramatice din viata ta, cum de ai mai gasit energia necesara pentru o revenire?

cronica-carcotasilor1

In primul rand datorita lor (echipei Cronica Carcotasilor), familiei mele si cred ca putin si datorita mie, pentru ca nu am clacat, cum si-ar fi dorit unii!

In ce masura show-ul pe care o sa il realizati o sa-si pastreze formatul, tinand cont ca se va produce o modificare importanta in periodicitatea lui, urmand a avea difuzari zilnice, in loc de o data pe saptamana?

Emisiunea veche, de acum 14 ani, avea cam patru parti, fiecare cam de 22 de minute net. Brut era cam o jumatate de ora. Ca sa poti sa acoperi doua ore. Acum sunt 45 de minute, in fiecare zi. E cum ar fi fiecare parte, cum era inainte, un pic mai lunga. Nu e chiar foarte mult. Nu e un efort foarte mare.

Nu va e teama ca s-ar putea produce o saturatie a telespectatorilor?

Nu, pentru ca tot ce se vedea in doua ore, concentrat, acum va fi un pic mai elaborat. Emisiunea din Italia, “Stricia la Notizia”, care este difuzata neintrerupt de 26 de ani, are o ora pe zi, cred, de cel putin 16 ani, continuand sa aiba un foarte mare succes.

serban-huidu

Esti dezamagit de cum au evoluat lucrurile in absenta ta “de pe sticla”?

Am lipsit de pe sticla, dar nu si din emisie. Asa ca pentru mine nu e un soc foarte mare. Dimpotriva! Cred ca eforturile lui Dan Diaconescu, de acum opt ani, cand a spus “veti vedea ca toate televiziunile se vor oteviza”, au dat roade din plin. A spus un mare – mare adevar. Asa a fost!

Veti fi si voi tentati sa coborati stacheta, urmand exemplul concurentei?

Leo din Strehaia nu va fi niciodata invitat la Cronica Carcotasilor! Cred ca, din pacate, mare parte din publicul nostru a emigrat, sau se uita la canale specializate, gen Discovery, National Geographic, AXN, Diva, si atunci incercam sa-i aducem inapoi, odata cu Net-ul, si a doua oara cu un program de calitate. E destul de complicat sa aduci oamenii inapoi cu un program care e o data pe saptamana, doua ore. E mai bine asa, cand stii ca de la ora aia la ora aia e un program care s-ar putea sa te reprezinte.

serban-huidu-cronica-carcotasilor1

In contextul televiziunilor actuale, care este publicul vostru tinta? Ce oameni se uita la Cronica?

Exact acelasi, cel care era si inainte. Romani care isi doresc o societate mai buna, care nu sunt multumiti de ce se intampla acum. Cronica Carcotasilor a fost intotdeauna o emisiune de opinie si de asanare a societatii. S-a folosit de umor, dar n-a fost o emisiune umoristica niciodata. Deci, e o diferenta colosala intre Cronica, de exemplu, si Divertis, sau intre Cronica si Vacanta Mare. Nu vorbesc de un tip de umor, vorbesc pur si simplu de cum era conceputa.

Se poate glumi pe seama a orice? Se poate numi asta libertate absoluta de exprimare?

Nu. Am si scris asta. Daca te uiti pe pagina de Facebook a Cronicii, sunt situatii unde nu poti glumi. Iti cam piere zambetul. De la glumele imbecile facute de Charlie Hebdo, cu copilul sirian, si pana la, nu stiu, aclamarea mortii unui om, direct. Niciodata nu am vorbit despre accidente. Niciodata! Nici inainte de a avea eu accidentul. Pentru ca nu tine de vointa omului. Daca un om face o greseala in spatiul public, noi o aratam. Dar nu avem nimic cu omul. Avem ceva cu greseala. Asta n-au inteles multi oameni. Si, in mare, nu cred ca se poate glumi cu asta. Sunt situatii in care nu poti glumi, orice ar fi. Deci, libertatea de exprimare inseamna sa ai libertate atat cat libertatea ta nu o deranjeaza pe a altuia. Cam asta e libertatea!

serban-huidu-cronica-carcotasilor2

Exista libertate de exprimare in Romania?

E chiar prea multa, daca ma intrebi pe mine! Da, este. Din pacate, Cronica a luat o amenda de la C.N.A., pe vremea raposatului Ralu Filip, acum multi ani, pentru ca am ras de o declaratie pe care a facut-o Solcanu, un politician de care nu stiu cati isi mai amintesc azi, care a spus povestea lui. Am zis ca nu ne intereseaza ce face un om cu viata lui, dar nu e bine sa defileze cu ea. Si atunci am luat o amenda exact pe treaba asta. Bineinteles ca noi am protestat si am invocat libertatea de exprimare. Sunt situatii, in schimb, in care ii dau dreptate lui Ralu Filip, suta in suta, chiar si acum. Adica, e clar ca Mass-Media are puterea asta de a forma opinii. Si nu cred ca e bine sa formezi nici opinii xenofobe, nici opinii homofobe, nimic care sa fie “fob”. Cateodata, parca, nu poti sa spui cam tot ce vrei in Media. Pe Net e altceva, dar in Media nu poti sa spui tot ce vrei si ce nu vrei.

cronica-carcotasilor2

Ce parere ai despre fenomenul Charlie Hebdo?

Maintenant, je ne suis pas Charlie!

Daca ai putea sa te intorci in copilarie si sa-ti dai un sfat, tie ca adult, care ar fi?

E o piesa, de la Ombladon, “Daca pozele ar vorbi vorbi”:

“Daca pozele-ar vorbi
Amintirile ar fi vii
Am stii iar ce gandeam cand eram copii
Probabil poza ta din rama ti-ar sopti :
‘Stii, nu esti ce-mi doream sa fii’“

Nu pot sa spun ca e asa, dar, pe de alta parte, melancolia copilariei asta inseamna. Nu stiu, toti am vrut sa fim aviatori, politisti, pompieri, dar viata ne-a dus in alte directii. Nu regret nimic din ce am facut profesional, si cred ca, daca ar fi sa o iau de la capat, as face la fel.

Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *